0
سبد خرید شما خالیست!
میتواند برای مشاهده محصولات بیشتر به صفحات زیر بروید
فروش اقساطی

خرید اقساط ویژه مشترکین اسنپ

اسنپ‌پی یه راه حل جدید پرداخت است که به کاربران این امکان را می‌دهد محصولی که لازم دارند را بدون نیاز به ضامن یا وثیقه، در یک فرایند خیلی ساده الان بخرند و و هزینه اش را در چهار قسط به صورت ماهانه پرداخت کنند.

 

برای شروع کافیست به سایت snapppay.ir وارد شده و به عنوان کاربر ثبت نام کنید .

توجه داشته باشید نام و نام خانوادگی شما باید مطابق با اطلاعات ثبت احوال و شماره تلفن همراه وارد شده باید متعلق به شما باشد .

 نحوه ثبت‌نام در سرویس اعتباری     

   

 

نحوه استفاده از اعتبار اقساطی

  1.  در صفحه صورت‌حساب فروشگاه گزینه پرداخت با اسنپ‌پی را انتخاب کنید.
  2. شماره موبایلی که با آن در اسنپ‌پی ثبت‌نام کرده‌اید را وارد کنید.
  3. پس از تایید شماره، یک چهارم مبلغ را پرداخت کنید

 

 

خرید اقساط ویژه مستمری بگیران

 سامانه بتا بانک رفاه ویژه خرید اقساطی آنلاین مستمری بگیران ، بدون مراجعه به شعب بانک

 

 

پس از ورود مشتریان به سامانه بتا جهت بهره مندی از خدمات این سامانه مراحل زیر را دنبال نمایید:  

ورود مشتری مطابق شکل زیر با ثبت اطلاعات هویتی رفاه کارت صورت می پذیرد.

 

 

 

پس از ثبت اطلاعات رفاه کارت و رمز پویا وارد سامانه بتا می شوید و می بایست  مشخصات هویتی خود را تکمیل نمائید.

در مرحله بعد مشتری می تواند شماره موبایل خود را ویرایش یا ثبت نماید.

پس از تکمیل اطلاعات هویتی از طرح های موجود طرح الماس رفاه را انتخاب می نماید.

با انتخاب طرح الماس رفاه توان خرید اقساطی شما نمایش می یابد. و با انتخاب پذیرنده و تکمیل وکالت نامه الکترونیکی موجود در سایت امکان خرید اقساطی و برداشت اقساط به هنگام واریز حقوق برای شما فراهم می گردد. 

 

 

پس از تایید و فعالسازی اعتبار درخواست خرید برای پذیرنده ارسال می گردد. و شما می توانید با مراجعه به پذیرندگان خرید خود را نهایی نمایید. 

همچنین پس از خرید و نهایی شدن خرید می توانید از منوی گزارش  وضعیت اقساط مربوط به خرید های صورت پذیرفته را مشاهده نمایید.

 

آموزش نحوه استفاده از سامانه بتا طرح الماس رفاه
آموزش نحوه استفاده از سامانه بتا طرح الماس رفاه
با اسنپ‌پی ؛ الان بخر، بعدا پرداخت کن!
با اسنپ‌پی ؛ الان بخر، بعدا پرداخت کن!
آموزش نحوه استفاده از اسنپ پی
آموزش نحوه استفاده از اسنپ پی
سرویس اعتباری اسنپ پی چیست؟

سرویس اعتباری اسنپ پی ، راهی سریع و آسان برای پرداخت هزینه ها بدون داشتن موجودی است. با فعال کردن این سرویس، اعتبار مشخصی تا پایان همان ماه به شما تعلق می گیرد و می توانید از اعتبارتان الان خرید کنید و هزینه هایتان را بعدا پرداخت کنید . 

اسنپ پی یک روش پرداخت است و در حال حاضر به صورت اعتبار ماهانه و اعتبار اقساطی برای کاربران واجد شرایط در دسترس است.

مبلغ اعتبار اقساطی براساس مدل اعتبارسنجی اسنپ پی تعیین می شود و نیاز به وثیقه و ضمانت ندارد.

اعتبار اقساطی اسنپ پی چیست؟

اعتبار اقساطی اسنپ پی یکی از روش های پرداخت است و برای کاربران واجد شرایط و خوش حساب سرویس اعتباری فعال است. با استفاده از اعتبار اقساطی می توانید به راحتی و بدون دغدغه داشتن موجودی محصول موردنظر خودرا خرید کنید و هزینه آن را در چهار قسط و به صورت ماهانه تسویه کنید.

چه کسانی می توانند از سرویس اعتباری استفاده کنند؟

سرویس اعتباری در حال حاضر برای کاربران واجد شرایط فعال می شود. برای اطلاع از امکان فعال شدن سرویس اعتباری به صفحه اصلی سوپر اپلیکیشن اسنپ بروید و روی آیکن « سرویس اعتباری » بزنید ، یا دربخش اطلاعات کاربری در سرویس درخواست خودرو وارد « سرویس اعتباری » شوید و فرایند فعال سازی را انجام دهید.

اما چنانچه بعد از ثبت نام ، واجد شرایط استفاده از سرویس اعتباری نشدید، نگران نباشید. می توانید با استفاده از سرویس های مختلف اسنپ شانستان برای فعال شدن در سرویس اعتباری اسنپ پی را بیشتر کنید. هر زمان که سرویس اعتباری برایتان فعال شود ، پلیکیشن اسنپ شما را با خبر می کند.

دراعتبار اقساطی، اقساط من چگونه محاسبه می شود ؟

مبلغ کل سفارش شما به چهار قسط مساوی تقسیم خواهد شد. پرداخت قسط اول باید در زمان خرید انجام شود و اقساط باقی مانده در سه ماه آتی تسویه شوند. اولین قسط شما شامل کارمزد خدمات است و کل این کارمزد هنگام خرید اقساطی به مبلغ اولین قسط شما اضافه می شود اما درحال حاضر کارمزد خدمات دریافت نمی شود و رایگان است .

به طور مثال ، شما کالایی را به مبلغ 1 میلیون تومان در دی ماه خریداری کرده اید ، مبلغ کل سفارش از موجودی حساب اعتباریتان کسر می شود و اولین قسط شما به مبلغ 250 هزارتومان ، باید در همان لحظه خرید پرداخت شود . سه قسط باقی مانده را که هرکدام 250 هزار تومان هستند .باید به ترتیب تا پایان ماه بهمن ، اسفند و فروردین تسویه کنید.

برای افزایش سقف اعتبارم چه کاری باید انجام دهم؟

در صورت خوش حسابی، پرداخت به موقع صورت حساب و استفاده ی مستمر از سرویس، سقف اعتبار پس از مدتی، به صورت خودکار افزایش پیدا می کند و در برنامه سرویس اعتباری اطلاع رسانی می شود.

چگونه می توانم موجودی اعتبار اقساطی ام را ببینم؟

بعد از فعال سازی سرویس اعتباری، اعتبار مشخصی تا پایان همان ماه به شما تعلق می گیرد، برای دیدن کل اعتبار دوره و همچنین موجودی قابل استفاده خود، به صفحه اصلی سوپر اپلیکیشن بروید و روی آیکن «سرویس اعتباری» بزنید، در صفحه اصلی برنامه یا قسمت دیدن جزئیات، کل اعتبار دوره و موجودی فعلی قابل مشاهده است.

چگونه می توانم صورت حسابم را تسویه کنم؟

در صورت استفاده از اعتبار اقساطی در پایان هر ماه یک صورت حساب، شامل بدهی اعتباری ماهانه یا بدهی اعتبار اقساطی صادر می شود . برای تسویه حساب، به صفحه اصلی سوپر اپلیکیشن اسنپ بروید و روی آیکن «سرویس اعتباری» بزنید، یا در بخش اطلاعات کاربری در سرویس در خواست خودرو وارد «سرویس اعتباری» شوید. بعد از دیدن صورت حسابتان، در صفحه اصلی برنامه یا از قسمت بدهی ها، روی دکمه پرداخت بزنید. با ورود به درگاه بانکی می توانید حسابتان را تسویه کنید. مهلت تسویه حساب پایان هر ماه است، اما نگران نباشید، برای راحتی شما امکان پرداخت تا 5 روز بعد هم وجود دارد.

اگر صورت حسابم را در موعد مقرر پرداخت نکنم چه اتفاقی می افتد؟

تاریخ سر رسید شما پایان هر ماه شمسی است، اما برای راحتی شما امکان پرداخت تا 5 روز بعد هم وجود دارد. این بدان معناست که آخرین مهلت پرداخت صورت حساب بدون جریمه دیرکرد (وجه التزام) تا روز پنجم ماه بعد است . در صورت عدم پرداخت صورت حساب در این بازه 5 روزه، مبلغی معادل 5% از بدهی پرداخت نشده، به عنوان جریمه دیر کرد، محاسبه و به مبلغ صورت حساب شما اضافه می شود . به ازای هر ماه دیرکرد این مبلغ دوباره محاسبه و به جریمه دیرکرد ماه قبل اضافه می شود . اما نگران فراموشی پرداخت صورت حساب خود نباشید . موعد تسویه ، هر ماه از روش های مختلف، مانند: پیامک و اعلان ها، به شما اطلاع رسانی می شود.

توجه داشته باشید، درصورت بی توجهی به پرداخت در موعد مقرر، با توجه به اطلاع رسانی های انجام شده، علاوه بر اینکه دیگر نمی توانید از سرویس اعتباریتان استفاده کنید و بدهکار می شوید، اطلاعات شما به عنوان مشتری بدحساب به مراجع قانونی از جمله بانک مرکزی و نهادهای اعتبارسنجی ارائه می شود.